вторник, 19 април 2011 г.

Екзема

    • Острата екзема е подмокряща. Тя е придружена с оток и зачервяване, оформяне на везикули /мехури/. Тези мехури лесно се разкъсват при разчесване. По-късно при развитието на екземата от мехурчетата се отделя бистра течност /лимфа/, която засъхва и образува корички.
    • Подострата екзема е по-сух вариант на заболяването, която се характеризира с образуването на папули /пъпки/ върху зачервената кожа
  1. Хроничната екзема е сух вариант на заболяването, която е придружена със силен локален сърбеж, като най-често се засягат гънките. Те са груби, с неравна повърхност и покрити с люспи.
  2. Сяра, силен медицински спирт, свинска мас и глицерин по равни количества се смесват. С получения мехлем се мажат болните места.
  3. 1 пакет сяра на прах от аптеката , 1,5 кг. свинска мас, 1 ампула витамин А и воров възелин се разбъркват добре. Ръцете се намазват след топла баня от смрадлика, завиват се с вестник и парче памучен плат. Цяла нощ стоят превързани, а сутринсе почистват с лавандулов спирт и пак се бинтоват, за да не се замърсят. Прави се 4 пъти месечно.
  4. Счукват се люспите от 20 зелени орехчета с 30 г. каменна сол. Маже се 10 вечери.
  5. Правят се банивъв вода и сода бикарбонат. После ръцете се намазват със зехтин. Прилага се при екзема, придобита от прането.
  6. Вземат се 5 броя дъбови шишарки средна големина и се запичат. Счукват се на прах. Прибавят се към 100 г. прясна пача мас, която да е леко разтопена, и се разбърква. Към сместа се добавят 1-2 г. есенция с предпочитан аромат. Мажат се засегнатите части на тялото вечер преди лягане. Ползват се стари дрехи, ръкавици или чорапи. Сутрин се измиват с катранен сапун. Прави се само 1 път на ден - вечер.
  7. Мажат се ръцете с машинно масло или изголяло масло от машини-трактори,камиони
  8. изпича се дръжката на тиква като изстине се счуква и се смесва с мас -мажи се 
  9. изпичат се 3 ореха да изгорят,след като са изстинали се счукват на прах.Прибавя се 1 л. рибено масло-мажи се няколко пъти на ден

Няма коментари:

Публикуване на коментар