четвъртък, 29 септември 2011 г.

Черен бъз - плод

Черен бъз - плод - 50гр плод от билката
Черен бъз - плод
Sambucus nirga L .

Действие.
 Антиоксидант, силен имуностимулант, регулира хормоналната обмяна. Диуретично и слабително действие.
Приложение. Препоръчва се при имунни заболявания, туберкулоза, анемия, алергии, запек и за цялостно тонизиране на организма и на нервната система при неврози.
Начин на употреба. 1 чаена лъжичка плодове се варят 10 мин. в 250 мл вода, престоява 30 мин. Прецежда се и се изпива за един ден.
От сушените или пресни плодове може да се приготви мармелад с лековито действие. 

Бъзак, Бъзуняк, Тревист бъз - плод

Бъзак, Бъзуняк, Тревист бъз  - плод 50гр
Бъзак, Бъзуняк, Тревист бъз, Див бъз - плод 50гр / сушен /
Sambucus ebulus 

Действие. Силно антимикробно действие срещу редица патогенни микроорганизми при инфекции на пикочните пътища. Намалява кръвното налягане. Плодове на билката се прилагат като слабително, потогонно и диуретично средство, за лечение на рак. Приготвеният от плодовете мармелад се използува против туберкулоза и хемороиди. Отварата от корените се употребява при бъбречни заболявания, а отварата от цветовете — при трудно уриниране и за изпотяване. В нашата народна медицина чай от листата на бъзака се използува срещу чревни колики (6 до 8 листа, ситно нарязани, се варят 10 мин в 300 г вода — пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша) (Димков, П. Българска народна медицина, Т.1.С., БАН, 1977).
Съществуват също така сведения, че бъзакът действува при катари на горните дихателни пътища, при невралгии, ревматизъм, при уртикария, подагра. Приготвеният от плодовете гъст екстракт притежава апетитовъзбуждащо и тонизиращо действие, стимулира хемопоезата, използва се при ракови заболявания.
Бъзакът се употребява също като локално средство при ухапвания от змии и всякакви насекоми, като се трие мястото до появата на кръв.

Предупреждение: В големи дози растението е ОТРОВНО! Силно действаща билка! По лекарско предписание, с лекарски контрол!
Начин на употреба.
Запарка: 1 чаена лъжичка от билката се вари 10 мин в 500 мл вода. Пие се по 120 мл преди хранене 4 пъти дневно.
Спиртен извлек: 1част плодове 5 части спирт. По 120-30 капки в чаша вода  пъти дневно преди хранене.
Мармалад от сушени плодове: Плодовете се сваряват с 1:1 захар и 1 чаша вода. Половин до една чаена лъжичка сутрин на гладно.
Мармалад от пресни плодове бъзак /народна рецепта/: Редуват се ред плод от бъзак, ред захар и така до напълване на буркана. Изнася се на слънце с памучен плат на гърлото на буркана. След 10 дена се затваря с капачка и се прибира в хладилника. Приема се по половин до една чаена лъжичка сутрин на гладно. Тъй като билката е силно-действаща се приема под лекарски контрол. В началото на приемане може да има растройство и гадене. При съмнения за натравяне веднага звъннете на личния си лекар.
Не приемайте в големи количества, започнете с 1/4 чаена лъжичка няколко дена и постепенно увеличавайте до 1 чаена лъжичка.

                                         

ШИПКА ПЛОД 

ШИПКА ПЛОД 120гр - плод І билка
Шипка - плод
Rosa canina L.
Действие. Антискорбутно, холагогнно, адстрингентно и диуретично средство.
Приложение. При авитаминоза, хиповитаминоза, камъни в бъбреците, жлъчни заболявания, при трескави състояния, кървене на венците, диария, жълтеница, хепатит и други чернодробни заболявания, обилни маточни кръвотечения и много други.
Начин на употреба. отвара от 1 супена лъжица шипки с 250 мл вода, която се пие като чай. Употребява се и т. нар. „шипково вино" (1/2 кг шипки с 4-5 л вода и 1/2 кг захар се държат до печката при често разклащане. След една седмица се прецежда и се пие вместо вода).

Драка - плод

Драка - плод - 50гр билка
Драка - плод
Paliurus spina-christi Mill.

Действие.
 Отхрачващо, спазмолитично, противовъзпалително.
Приложение. При магарешка кашлица и хронични бронхити. Препоръчва се за лечение на хипертония и някои кожни заболявания (екземи и др.).
Начин на употреба. Приготвя се отвара от 1 супена лъжица плодове с 1/2 л вода, която се пие по 1/2 чаена чаша преди хранене.

Дрян, дренки - плод

Дрян-плод
Cornus mas L.

Действие.
 Запичащо, противовъзпалително, кръвоспиращо.
Приложение. При стомашно-чревни разстройства (гастрити, колити, диарии) с кървене.
Начин на употреба. 5-10 г сухи плодове на 250 см3 вряща вода, която се изпива на 1-2 пъти. Може да се използува и за гаргара при кървящи венци
      
  
Дрян, дренки - плод - 25 гр
            

Троскот - корен

Троскот - корен 50гр
Троскот - корен
Cynodon dactylon (L.)
Действие.
 Диуретично и слабително средство, противовъзпалително, пикочогонно. Притежава хипотензивен ефект.
Приложение. При бъбречни и жлъчни камъни, за диуретични чаеве, ревматизъм, подагра, отоци и някои кожни болести.
Начин на употреба. 2 супени лъжици от билката се варят в 500 мл вода 10 мин. Пие се по 150 мл, преди хранене, 4 пъти дневно.

Коприва - корен

Коприва - корен - 50гр
Коприва - корен
Urtica dioica L.
Действие.
 Кръвоспиращо, диуретично, омекчаващо, антианемично, лактогонно.
Приложение. При анемии, храносмилателни смущения с диария, кръвотечение от носа, обилна менструация, хемороиди, бъбречни заболявания като диуретично средство, захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм и др.
Начин на употреба. 4 ч.л. листа на 250 мл вряща вода. При косопад - 100 г. листа, врят 30 мин в 1/2 л вода и 1/2 л оцет. С отварата се намокрят корените на косата или се измива косата вечер преди лягане.

Кръвен здравец, кървавочервен здравец, корен

Кръвен здравец
Geranium sanguineum L.

Действие. Капиляроукрепващо, адстрингентно, противовъзпалително.
Приложение. При стомашно-чревни възпаления, гастрити, колити, диария. Външно се използува при кръвотечение от носа, сърбежи, фистули, рани и други кожни възпаления.
Начин на употреба. 2 чаени лъжици билка, кисне в 1/2 л вода за 8 часа. Изпива в продължение па 1 ден. Същият извлек се използува и външно за компреси и лапи.

Билка: Синя жлъчка, цикория - корен

Билка: Синя жлъчка, цикория - корен - 50гр
Синя жлъчка ( цикория )
Cichoriimi intybus L.

Действие.
 Тонизиращо храносмилателната система, апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, слабително, диуретично.
Приложение. При жълтеница, камъни в жлъчния мехуp, лошо храносмилане, атоничен запек, хронични бъбречни възпаления и камъни в бъбреците, за стимулиране обмяната на веществата и др. Външно при кожни пъпки, цирей и др. Заместител на кафето.
Начин на употреба. 2 супени лъжици корени се варят в 500 ml вода в продължение на 10 мин. Пие се по 1 чаша 4 пъти на ден, преди ядене.

 Глухарче стрък

Билка: Глухарче стрък - 50гр / билки /
Глухарче
Taraxacum officinale Weber

Действие. Жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо, пикочогонно, слабително, глистогонно и диуретично.
Приложение. При стомашно-чревни, чернодробни, жлъчни заболявания. Прилагат се за засилване на апетита, като слабително, глистогонно и диуретично средство. Препоръчва се за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет и някои кожни болести, екземи, обриви.
Начин на употреба. 2 чаени лъжички корени се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден.
*Може да се прилага запарка в тази пропорция.

ГЛУХАРЧЕ КОРЕН

ГЛУХАРЧЕ КОРЕН - 50гр
Глухарче
Taraxacum officinale Weber
Действие. Жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо, пикочогонно, слабително, глистогонно и диуретично.
Приложение. При стомашно-чревни, чернодробни, жлъчни заболявания. Прилагат се за засилване на апетита, като слабително, глистогонно и диуретично средство. Препоръчва се за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет и някои кожни болести.
Начин на употреба. 2 чаени лъжички корени се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да престоят 8 часа. Изпива се на глътки за 1 ден.
*Може да се прилага запарка в тази пропорция.

Маточина, лимонче - лист

Маточина, лимонче - лист - 50 гр
Маточина (лимонче)
 Melissa officinalis L.

Действие. Успокоява нервната система, действа спазмолитично (антиспастично), активира храносмилането, подтиска гадене и повръщане.
Приложение. При неврози, неврастении, сърдечни неврози, мигрена, полова възбуда, храносмилателни нарушения от неврогенен произход, високо артериално налягане, виене на свят, нередовна менструация.
Начин на употреба. 2 с.л. билка се запарват за 2 часа с 500 мл вряла вода. Пие се по 150 мл 3 пъти дневно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар