събота, 17 септември 2011 г.

Екзема -лечение с хомеопатия


  • При мокра екзема добре действат компресите с отвара от равно количество дъбови кори, цветове слез и лайка. Отварата се приготвя, като 2 суп. лъж. от сместа се варят 10 мин в 500 мл вода. След изстиване се прецежда и се правят компреси три пъти дневно, без да се покрива с найлон;
  • При сухи екземи добри резултати дават растителните катрани /бъзов, боров, елов/. В тези случаи поразените места се измиват с отвара от пшенични трици, подсушават се с памучна кърпа и се намазват с тънък слой от смес на чист боров катран /50 г/ и прясна свинска несолена мас или зехтин /50 г/. Мястото се покрива с марля и леко се бинтова за през нощта. На сутринта се сваля с памук, натопен в силна ракия или лимонов сок. След това мястото се изплаква отново с посочената по-горе отвара без сапун;
  • При контактни екземи е задължително отстраняването на съответния професионален или битов дразнител, както и овладяването на фокалните огнища. Добре е да се прави всекидневна топла баня с отвара от овесена слама за 15 мин;
  • При остри екземи кожата не бива да се мие с обикновена вода, защото с миенето се отделя и епидермисът /повърхността на кожата/ и се причинява болка. Добре е местата, където има корички, да се омазняват със зехтин. Измиването на лицето и тялото може да става с хума, отвара от лайка и др.
Диета
алкохолът, кафето, черният чай, какаото, газираните напитки.произведения, лютивите, пикантни и дразнещи храни, пърженото, тютюнът, 
След това е нужно да се спазва много добре балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, натурални сокове от тях, зеленчукови бульони, дестилирана вода, билкови чайове и др. Това се налага най-вече когато, вследствие на безогледното комбиниране на различни видове храни, кръвта се замърсява. От зеленчуците най-полезни са тези, които са богати на баластни вещества и целулоза /репички, ряпа, карфиол, лук, моркови, хрян и др./, а от плодовете: лимоните, гроздето, дивите и т. н. Суровите плодове и зеленчуци са много полезни при почти всички видове кожни болести, тъй като те обогатяват кръвта с вещества, които неутрализират киселините и ги правят безвредни за организма. Намаляват се или съвсем се избягват месата и месните произведения, белият хляб и бялобрашнените изделия, захарта и захарните 
Екземата - остра или хронична, мокра или суха, е най-честото възпалително кожно заболяване.Мокра екзема
При нея има зачервяване и оток на кожата, по нея се образуват пръснати или разположени едно до друго мехурчета с бледорозов или тъмночервен цвят и с големина, колкото лещено зърно, понякога нагнояват. При пукването на мехурчетата от тях изтича обикновено бистра жълтеникава течност, от която се образуват корици. Човек чувства парене и болка, силен сърбеж.
Мократа екзема
засяга различни части на кожата, не щади и окосмените. 
Локализира се по лицето, брадата, гърдите, по половите органи и в областта на ануса. Понякога се засяга цялата кожа.
Пълзяща мокра екзема
Това е същата екзема, описана по-горе, но бързо се разпространява по цялото тяло.
Суха екзема
Причините за това кожно заболяване са същите и се срещат при същите професии или дейности, свързани най-вече с допира до химикали от най-различно естество. Тя засяга повече младите хора и хората на средна възраст. В началото по различни места на тялото се появяват на пръв поглед безобидни пъпчици с големина, колкото глава на топлийка. Тези пъпчици, покрити с малки люспи, сетне могат да достигнат големината на нокът. Сърбежът е сравнително по-слаб, но сухата кожа се нацепва, а образувалите се малки цепнатини са отворени врати за различни бактерии.

Graphites 6-при следните симптоми:влажни ерозии, предизвикващи силен сърбеж по окосмените части на главата, лицето, сгъвките на ставите, между пръстите на ръцете и зад ушите, в ъгълчетата на устните и очите. От болезнените участъци изтича гъста, лепкава течност с цвят на мед. Сърбежът е силен и мъчителен, кожата, която не е засегната от екземата е суха и груба, косата е суха и пада.
Rhustoh 6-при следните симптоми:многобройни ситни мехурчета, които сърбят и бодат. През нощта и във влажно време положението се влошава.
Sulphur 6- при следните симптоми:груба и възпалена кожа, сърбеж по цялото тяло, окосмената част на главата е суха и гореща, силен сърбеж особено нощем. Разчесаните места стават още по-болезнени, дразненетео, сърбежът и паренето се увеличават, от досега с водата става още по-зле, паренето става непоносимо. Избраното лекарство трябва да се приема 2 пъти дневно по настъпването на подобрение, когато лечението се прекратява. При необходимост се подновява отново.
При оздравяването лекарите хомеопати най – често прибягват до следните лекарства:
  • Арсеникум албум - се препоръчва за лечение на екзема или друг кожен проблем, при които е налице ситно, трицевидно лющене на кожата (люспичките наподобяват брашно), която е бледа, студена, суха и набръчкана и наподобява пергамент. Подобряване настъпва от налагане с топли компреси.
  • Арсеникум йодатум - е препоръчителен в случаите, когато лющенето е на по-едри бели люспи, разположени върху зачервена основа. И тук е налице сърбеж, който обаче се облекчава от студено.
  • Натриум сулфурикум - е препоръчителен за лечение на екзема, при които е налице лющене на едри, финни, жълтеникави, прозрачни корички. Подлежащата кожа е блестяща, нежна, суха и зачервена и по нея може да има напуквания, от които не изтича секрет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар